شهر گیان

شهری تاریخی با تمدن 5700 ساله

شهری تاریخی با تمدن 5700 ساله

شهر گیان

ما میخواهیم علاوه بر فرهنگ و تاریخ شهر گیان اخبار و اتفاقات مهمی که در گیان رخ میدهد را پوشش دهیم.
از تمام دوستداران گیان تقاضا میکنیم با ارائه ی اطلاعاتشان در مورد گیان به ما در این مسیر یاری رسانند.
عکس مطلب خاطره یا هر اطلاعاتی را که از جای جای مختلف گیان دارید برای ما ارسال کنید; ما مطالبتان را با ذکر نام خودتان(البته در صورت تمایل) در این وبلاگ درج میکنیم.
lاخبار و مطالبتان را حتما به ایمیل ما ارسال کنید.
با تشکر.

ایمیل ما:
hrkiani93@gmail.com

طبقه بندی موضوعی

۳ مطلب در مرداد ۱۳۹۲ ثبت شده است

سراب گیان

جنگل و سرآب گیان

این سرآب با چشمه های جوشان ، پر آب و زلال در 21 کیلومتری جنوب غربی نهاوند در پای کوههای گرو از سلسله جبال زاگرس جریان دارد ، که از جنوب به کوههای گرو و از غرب به زمینهای روستاهای ظفر آباد و مهین آباد محدود می شود . آب دهی سالانه این سرآب ، در حد 2500 لیتر در ثانیه است ، که پس از مصارف آشامیدنی اهالی و استفاده های کشاورزی روستاهای اطراف ، مازاد آب آن به رودخانه گاماسیاب می ریزد . تپه باستانی گیان نیز در مسیر و 2 کیلومتری این سر آب قرار دارد .

در مسیر این سر آب ، جنگلی طبیعی ، به وسعت بیش از 100 هکتار شامل درختان قطور و کهنسال بلوط ، چنار ، زالزالک (گویچ ) ، گردو ، بید ، زبان گنجشک ، گوجه وحشی ، داغداغان ، آلوچه ، مو ، انجیر ، ون ، گلابی ، نبه و بادامک وحشی قرار دارد که یکی از تفریحگاههای غرب کشور محسوب می شود . دسترسی به این سرآب از طریق جاده نهاوند به کنگاور ، به سمت روستای گیان امکان پذیر می باشد .

۰ نظر ۱۱ مرداد ۹۲ ، ۱۵:۱۳

تپه ی گیان قبل از حصار کشی


تپه گیان در ۱۹ کیلومتری جنوب غربی شهر نهاوند و ۲ کیلومتری سراب گیان و در کنار شهر گیان قرار گرفته‌است و به عنوان یکی از قدیمی‌ترین آثار تاریخی قابل بازدید و تحقیق می‌باشد. باستان شناسان قدمت این منطقه را ۳۷ قرن قبل از میلاد مسیح (ع) می‌دانند. مورخان را عقیده بر این است که ۵۵۰۰ تا ۵۷۰۰ سال قبل در این تپه مردمانی می‌زیسته‌اند که از اقوام بومی ایران بوده‌اند و تمدنی شبیه به تمدن میانرودان(*) داشته‌اند. ولی بعدها این قوم توسط اقوام مهاجر اروپایی و آسیایی از بین رفته و قوم جدید تمدن درخشان جدیدی را به وجود آورده‌اند که با تمدن میانرودان شباهتی نداشته‌است.


بررسی کاوشگران

برای اولین بار یکی از مورخین به نام هرتسفلد در تپه گیان یک نوع سفال منقوشی می‌بیند که بنا به اظهار وی نمونه‌هایی از آن سفال‌ها را در سال ۱۹۳۶ میلادی نزد عتیقه فروشان همدان دیده‌ بود. لذاچند سال بعد موزه لوور پاریس به پرفسور رومن گریشمن و ژرژ کنتنو ماموریت می‌دهد تا کاوش‌های وسیع تری را در این محل انجام دهند. این کاوش‌ها در سال ۱۳۱۰ انجام شد و نتیجه مطالعات آنها در کتاب «کاوش در تپه گیان نهاوند» منتشر گردید.

پروفسور رومن گیرشمن به همراه دکتر کنتو از موزه لوور پاریس در سال ۱۹۱۱ میلادی مطالعات و حفاری هایی روی تپه انجام داده اند و تاریخ آن را به ۳۷ قرن پیش از میلاد مسیح نسبت دادند . ساکنان گیان در آن زمان از اقوامی به نام کاسی ها(**) بودند که قبل از ورود آریایی ها در مناطق غربی ایران مثل لرستان کنونی و دشت گیان زندگی می‌کردند. البته هم اکنون جز تلی از خاک چیزی از این تپه باقی نمانده است. بسیاری از آثار بدست آمده از حفاری‌های این تپه هم اکنون در موزه‌های بزرگ دنیا مانند لوور و ایران باستان نگهداری می‌شوند که از آن جمله می‌توان به جام زرین و ظروف سفالی منقوش اشاره کرد.


گیرشمن و هیئت همراه تپه گیان را تا عمق ۱۹ متری حفاری نمودند و در نتیجه تحقیقات خود به ۵ طبقه با خصوصیات متما یز برخورد نمودند که نشانگر وجود ۵ دوره از تمدن قدیم بود و نشان می‌داد که این منطقه دارای قدمتی در حدود ۵۷۰۰ سال است.

-------------------------------------------

توضیح:

(*)میانرودان:

شاید از تمدن ارت بوده باشند.

(**)کاسی ها:

کاسیان قبایلی بودند که با اسب عجین شده بودند و بیشتر مورخان ظهور اسب و سوارکاری را به کاسیان منتسب می‌کنند.

۰ نظر ۰۹ مرداد ۹۲ ، ۲۱:۱۰

گیان:

نام های دیگر: (گیو - کیان)

گیان از شهرهای ایران در استان همدان است. این شهر در بخش گیان شهرستان نهاوند قرار دارد.

جمعیت شهر گیان در سال 1390، برابر با 8,102 نفر بوده‌است.

جنگل گیان نهاوند به عنوان تنها جنگل طبیعی استان همدان جز و یکی از مناطق حفاظت شده جنگلی به‌شمار می‌آید.

از لحاظ ویژگی جمعیتی و مردمی باید اصلاح شود مردم گیان به گویش لری سخن می گویند

متاسفانه در بسیاری از منابع گویش مردم گیان لکی معرفی شده که اصلاح می کنیم مردم گیان لر هستند

مردم:

نام خانوادگی اکثریت مردم شهر گیان کیانی می باشد که به واسطه وجود تپه ی باستانی گیان و این اعتقاد در بین مردم که این تپه متعلق به پادشاهان کیانی می باشد مردم شهر گیان برای این نام احترام زیادی قائل هستند.


کیان یا kiyan

نام kiyan کیان یک نام اصیل ایرانی می باشد به معنای پادشاهان ، بزرگان و خاندان پادشاهان.

در کشورهای انگلیسی زبان این نام نشان دهنده ی این است که این فرد از یک خانواده ی کهن و اصیل می باشد .

در مورد شیوه ی نگارش این نام به لاتین باید گفت نام [kiyan] در کتاب دایره المعارف مرجع encyclopedia به معنای پادشاه می باشد و نشاندهنده ی این است که فردی که صاحب این نام می باشد فردی صادق و درستکار و اصیل می باشد.

مختصات و ارتفاع:

برای ملاحظه ی مختصات جغرافیایی و ارتفاع گیان از زبان ویکیپدیا روی مختصات و ارتفاع کلیک کنید

ارتفاع از سطح دریا ۱۵۶۳ متر

روی نقشه ایران

۳۴°۱۱′۰۵″ شمالی ۴۸°۱۴′۵۶″ شرقی / ۳۴.۱۸۴۷° شمالی ۴۸.۲۴۸۹° شرقی

۰ نظر ۰۹ مرداد ۹۲ ، ۱۶:۵۶